Phaseolus vulgaris ir Phaseolus lunatus pupelių naudojimo makaronų gamyboje galimybės
DOI:
https://doi.org/10.52320/dav.v21i1.323Raktažodžiai:
pupelės, makaronai, ksantano derva, kukurūzų krakmolas, kepimo savybėsSantrauka
Pastarąjį dešimtmetį mokslinėje literatūroje įvairūs ankštiniai augalai dominuoja kaip žaliava naujiems makaronams kurti. Ankštinių makaronų gamyba yra sudėtingas technologinis procesas, paprastai pagrįstas ekstruzijos technologija. Tyrimo tikslas - pagaminti spagečių tipo makaronus iš Phaseolus vulgaris (veislė nežinoma) ir Phaseolus lunatus (veislė Kontra). Pagal receptus pagaminti makaronai su ksantano derva ir kukurūzų krakmolu, kaip rišamąja medžiaga, nustatytas optimalus jų virimo laikas ir vandens sugerties geba. Eksperimente, kaip kontrolinis mėginys, buvo naudojami kviečių manų kruopų spagečiai. Keturių rūšių spagečiai buvo paruošti naudojant vieno sraigto ekstruderį, po to išdžiovinti rotacinėje džiovykloje ir laikomi iki analizės. Nustatytos makaronų kepimo savybės. Gauti duomenys palyginti naudojant t-testą. Nustatyti reikšmingi skirtumai tarp gautų spagečių ir kontrolinio mėginio. Rezultatai patvirtina, kad pupelės gali būti naudojamos makaronų gamyboje.
Atsisiuntimai
Publikuotas
Kaip Cituoti
Numeris
Skyrius
Licencija
Copyright (c) 2024 Elizabete Andersone-Trezina, Tatjana Kince
Šis darbas yra licencijuotas pagal Creative Commons Attribution 4.0 Tarptautinė licencija.
Atskiri straipsniai yra skelbiami „Open Access“ pagal „Creative Commons“ licenciją CC-BY 4.0, leidžiančią neribotai naudoti, platinti ir atgaminti betkokioje laikmenoje, su sąlyga, kad nurodytas originalus autorius ir šaltinis. Autoriai išlaiko autorių teises į savo straipsnius, tačiau suteikia Klaipėdos valstybinei kolegijai pirmojo leidinio teisę.