Phaseolus vulgaris ir Phaseolus lunatus pupelių naudojimo makaronų gamyboje galimybės

Autoriai

  • Elizabete Andersone-Trezina Latvia University of Life Sciences and Technologies
  • Tatjana Kince Latvia University of Life Sciences and Technologies

DOI:

https://doi.org/10.52320/dav.v21i1.323

Raktažodžiai:

pupelės, makaronai, ksantano derva, kukurūzų krakmolas, kepimo savybės

Santrauka

Pastarąjį dešimtmetį mokslinėje literatūroje įvairūs ankštiniai augalai dominuoja kaip žaliava naujiems makaronams kurti. Ankštinių makaronų gamyba yra sudėtingas technologinis procesas, paprastai pagrįstas ekstruzijos technologija. Tyrimo tikslas - pagaminti spagečių tipo makaronus iš Phaseolus vulgaris (veislė nežinoma) ir Phaseolus lunatus (veislė Kontra). Pagal receptus pagaminti makaronai su ksantano derva ir kukurūzų krakmolu, kaip rišamąja medžiaga, nustatytas optimalus jų virimo laikas ir vandens sugerties geba. Eksperimente, kaip kontrolinis mėginys, buvo naudojami kviečių manų kruopų spagečiai. Keturių rūšių spagečiai buvo paruošti naudojant vieno sraigto ekstruderį, po to išdžiovinti rotacinėje džiovykloje ir laikomi iki analizės. Nustatytos makaronų kepimo savybės. Gauti duomenys palyginti naudojant t-testą. Nustatyti reikšmingi skirtumai tarp gautų spagečių ir kontrolinio mėginio. Rezultatai patvirtina, kad pupelės gali būti naudojamos makaronų gamyboje.

Atsisiuntimai

Publikuotas

2024-05-10

Kaip Cituoti

Andersone-Trezina, E., & Kince, T. (2024). Phaseolus vulgaris ir Phaseolus lunatus pupelių naudojimo makaronų gamyboje galimybės. DARNIOS APLINKOS VYSTYMAS, 21(1), 137–143. https://doi.org/10.52320/dav.v21i1.323

Numeris

Skyrius

CHEMIJOS INŽINERIJA