Gliukozinolatai ir jų metabolitai kryžmažiedėse daržovėse: biologinis aktyvumas ir nauda sveikatai

Autoriai

DOI:

https://doi.org/10.52320/dav.v21i1.322

Reikšminiai žodžiai:

gliukozinolatai, izotiocianatai, mirozinazė, sulforafanas

Santrauka

Straipsnio tikslas – apžvelgti mokslinę literatūrą apie gliukozinolatus ir jų metabolitus, jų naudą sveikatai bei ligų prevencijai. Straipsnyje analizuojama kryžmažiedėse daržovėse esančių veikliųjų medžiagų gliukozinolatų bei jų metabolitų – sulforafano ir kitų izotiacianatų – nauda žmogaus organizmui, jų veiksmingumas įvairiomis sąlygomis, biologinio aktyvumo išsaugojimas įvairiais būdais apdorojant kryžmažiedes daržoves  bei galimybės šiomis medžiagomis papildyti maisto racioną.

Straipsnyje pristatomos gliukozinolatų, kaip funkcionaliųjų priedų, panaudojimo galimybės norint padidinti maisto produktų antioksidacinį potencialą, taip pat siekiant užkirsti kelią bakteriniam ir grybiniam maisto produktų gedimui.

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-05-10

Numeris

Skyrius

CHEMIJOS INŽINERIJA

Kaip cituoti

Gliukozinolatai ir jų metabolitai kryžmažiedėse daržovėse: biologinis aktyvumas ir nauda sveikatai. (2024). DARNIOS APLINKOS VYSTYMAS, 21(1), 127-136. https://doi.org/10.52320/dav.v21i1.322