Disfagijos valdymas Europoje: ar pakanka žinių ir įgūdžių?
DOI:
https://doi.org/10.52320/dav.v20i1.270Raktažodžiai:
rijimo sutrikimai, disfagija, mitybaSantrauka
Straipsnyje analizuojama situacija, susijusi su disfagijos valdymu Europoje: jos paplitimas, sukeliamos problemos bei valdymo priemonės, aptariama specialistų, susiduriančių su disfagija įvairiose srityse, teorinės žinios bei praktiniai įgūdžiai. Tyrimo tikslas – įvertinti specialistų, susijusių su disfagijos valdymu (dietologų, dietistų, slaugytojų, logoterapeutų, maisto ruošimo technologų ir kt.) žinias apie disfagiją ir ištirti specialistų švietimo poreikį minėtose šalyse. Tyrimo metu nustatyta, kad nemaža dalis respondentų savo žinias apie disfagiją vertina nepakankamai gerai, mažiau nei pusė specialistų naudoja standartizuotą informaciją bei metodus modifikuotos tekstūros maisto lygiams įvardinti bei nustatyti, neturi žinių kaip reikia maitinti pacientus, sergančius disfagija. Tyrimas parodė, kad būtina gilinti specialistų žinias apie disfagiją, o geriausias būdas tai padaryti – įtraukti šią tematiką į sveikatos mokslų (medicinos, mitybos ir slaugos krypčių) studijų programas. Taip pat būtina parengti metodinę priemonę, kuria galėtų naudotis minėtų sričių specialistai visose Europos šalyse.
Atsisiuntimai
Publikuotas
Kaip Cituoti
Numeris
Skyrius
Licencija
Copyright (c) 2023 Vijolė Bradauskienė, Aušra Šunokaitė, Sigutė Ežerskienė, Ana Ferrer-Mairal, Sara Remón, Teresa Sanclemente
Šis darbas yra licencijuotas pagal Creative Commons Attribution 4.0 Tarptautinė licencija.
Atskiri straipsniai yra skelbiami „Open Access“ pagal „Creative Commons“ licenciją CC-BY 4.0, leidžiančią neribotai naudoti, platinti ir atgaminti betkokioje laikmenoje, su sąlyga, kad nurodytas originalus autorius ir šaltinis. Autoriai išlaiko autorių teises į savo straipsnius, tačiau suteikia Klaipėdos valstybinei kolegijai pirmojo leidinio teisę.