Vitamino C kiekybinis palyginimas Lietuvoje parduodamuose citrusiniuose vaisiuose

Autoriai

  • Vijolė Bradauskienė Klaipėdos valstybinė Kolegija https://orcid.org/0000-0003-1869-0807
  • Lina Lapotinskytė Klaipėdos valstybinė kolegija
  • Rita Kasparavičiūtė Klaipėdos valstybinė kolegija
  • Margarita Kušnerova Klaipėdos valstybinė kolegija

DOI:

https://doi.org/10.52320/dav.v22i1.378

Reikšminiai žodžiai:

vitaminas C, citrusiniai vaisiai

Santrauka

Straipsnyje pateikta naujausia mokslinė informacija apie vitamino C reikšmę organizmui, taip pat pristatyti vitamino C citrusiniuose vaisiuose kiekybinio tyrimo rezultatai. Tyrimo tikslas – palyginti vitamino C kiekį Lietuvoje parduodamuose citrusiniuose vaisiuose. Tyrimui naudoti skirtingų rūšių citrusiniai vaisiai (apelsinai, mandarinai, greipfrutai, citrinos) buvo įsigyti iš skirtingų prekybos centrų vasario mėn., atvežti iš skirtingų šalių. Vitamino C nustatymui naudotas efektyviosios skystinės chromatografijos metodas. Didžiausias vitamino C kiekis buvo rastas mandarinuose ir greipfrutuose, vidutinis – apelsinuose, mažiausias – citrinose, tačiau vitamino C koncentracija tos pačios rūšies vaisiuose buvo nustatyta skirtinga, todėl galima daryti išvadas, kas ji daugiau priklauso nuo vaisių kilmės šalies, veislės, nuo jų transportavimo, laikymo sąlygų ir kt. veiksnių. 

Atsisiuntimai

Publikuota

2025-05-09

Numeris

Skyrius

CHEMIJOS INŽINERIJA

Kaip cituoti

Vitamino C kiekybinis palyginimas Lietuvoje parduodamuose citrusiniuose vaisiuose. (2025). DARNIOS APLINKOS VYSTYMAS, 22(1), 87-93. https://doi.org/10.52320/dav.v22i1.378

Dažniausiai skaitomi to paties autoriaus (-ių) straipsniai