Gliukozinolatai ir jų metabolitai kryžmažiedėse daržovėse: biologinis aktyvumas ir nauda sveikatai

Autoriai

  • Vijolė Bradauskienė Klaipėdos valstybinė Kolegija https://orcid.org/0000-0003-1869-0807
  • Sigutė Ežerskienė Klaipėdos valstybinė kolegija
  • Reda Tamelienė Klaipėdos valstybinė kolegija

DOI:

https://doi.org/10.52320/dav.v21i1.322

Raktažodžiai:

gliukozinolatai, izotiocianatai, mirozinazė, sulforafanas

Santrauka

Straipsnio tikslas – apžvelgti mokslinę literatūrą apie gliukozinolatus ir jų metabolitus, jų naudą sveikatai bei ligų prevencijai. Straipsnyje analizuojama kryžmažiedėse daržovėse esančių veikliųjų medžiagų gliukozinolatų bei jų metabolitų – sulforafano ir kitų izotiacianatų – nauda žmogaus organizmui, jų veiksmingumas įvairiomis sąlygomis, biologinio aktyvumo išsaugojimas įvairiais būdais apdorojant kryžmažiedes daržoves  bei galimybės šiomis medžiagomis papildyti maisto racioną.

Straipsnyje pristatomos gliukozinolatų, kaip funkcionaliųjų priedų, panaudojimo galimybės norint padidinti maisto produktų antioksidacinį potencialą, taip pat siekiant užkirsti kelią bakteriniam ir grybiniam maisto produktų gedimui.

Atsisiuntimai

Publikuotas

2024-05-10

Kaip Cituoti

Bradauskienė, V., Ežerskienė, S., & Tamelienė, R. (2024). Gliukozinolatai ir jų metabolitai kryžmažiedėse daržovėse: biologinis aktyvumas ir nauda sveikatai. DARNIOS APLINKOS VYSTYMAS, 21(1), 127–136. https://doi.org/10.52320/dav.v21i1.322

Numeris

Skyrius

CHEMIJOS INŽINERIJA